Svētdiena, 2024. gada 28. aprīlis

Vārda diena: Terēze, Gundega

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio piedūmojuma incidentā rīkojies atbilstoši, uzlabojama veiktspēja operatīvai sabiedrības informēšanai

Informācija medijiem

08.01.2024.

Latvijas Radio piedūmojuma incidentā rīkojies atbilstoši, uzlabojama veiktspēja operatīvai sabiedrības informēšanai lineārajā ēterā

Saistībā ar 5. janvārī notikušo incidentu Latvijas Radio ēkā Doma laukumā 8, kad plānoto remontdarbu laikā izcēlās ugunsbīstama situācija un evakuācijas dēļ tika veiktas izmaiņas programmu apraidē,  Latvijas Radio valde ir veikusi situācijas izvērtējumu. Kopumā Latvijas Radio rīcība ir bijusi atbilstoša ārējo un iekšējo normatīvo aktu regulējumam, vienlaikus uzlabojumi radio veiktspējai operatīvi nodrošināt klausītāju informēšanu lineārajā apraidē par incidenta būtību ir nepieciešami.

Latvijas Radio vadība ir detalizēti izanalizējusi incidenta norises apstākļus, pieņemtos lēmumus operatīvai krīzes vadībai un negatīvu seku mazināšanai digitālajā vidē un lineārajā ēterā, iekšējo normatīvo regulējumu Latvijas Radio rīcībai ugunsgrēka gadījumā un Latvijas Radio darbības nodrošināšanai ārkārtas apstākļu gadījumā, infrastruktūras un tehnisko nodrošinājumu, kā arī secinājumus par notikušā ietekmi uz Latvijas Radio un sabiedrību kopumā. Detalizēts ziņojums 8. janvāra rītā iesniegts kapitāldaļu turētājam – Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP).

Izvērtējot notikušo un pieņemtos lēmumus krīzes situācijā, incidentā kā augstākais risks tika noteikts potenciālais apdraudējums Latvijas Radio darbinieku un apmeklētāju veselībai – ēkā starpsienu pakojuma gruzdēšanas rezultātā lokāli bija izplatījušies dūmi ar nezināmu ķīmisku sastāvu. Tāpēc rīcību lēmumu pieņemšanā noteica Latvijas Radio ugunsdrošības instrukcija Nr.2 “Rīcības plāns ugunsgrēka gadījumā”. Šādā situācijā augstākā prioritāte ir cilvēku evakuācija.

Vienlaikus valde atzīst, ka nepieciešams pilnveidot rīcības algoritmus lokālu incidentu gadījumā, kas atstāj ietekmi uz programmu apraidi. „Apzināmies, ka pašreizējos ģeopolitiskos apstākļos ierastās programmas pārtraukumi var radīt iedzīvotāju satraukumu. Un, lai arī teju visos medijos un sociālajos tīklos aktuālā informācija par incidenta būtību bija pieejama, daļa mūsu lojālo klausītāju ziņas digitālajā vidē vai citos medijos nepatērē. Par to tiešām atvainojamies saviem klausītājiem. Gribu uzsvērt, ka Latvijas Radio ir skaidrs rīcības plāns, tai skaitā darbības nepārtrauktības plāns nopietnām ārkārtas situācijām, kas saistītas ar valsts drošības apdraudējumu, dabas katastrofu gadījumā un citos gadījumos, kad no Radiomājas nav iespējams raidīt. Ārkārtas situācijās tiek nodrošināta alternatīva apraide. Tomēr piedūmojums Latvijas Radio  ēkā nav valsts mēroga ārkārtas situācija,” pauž Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

Nākotnes risku mazināšanai Latvijas Radio tiks atkārtoti pārskatīti iekšējie normatīvie regulējumi, veikts risku novērtējums, kā arī pārskatītas krīzes vadības procedūras. Tāpat tiks papildināti Latvijas Radio rīcības algoritmi sabiedrības informēšanai arī lokālas nozīmes incidentu gadījumā. Latvijas Radio organizēs atkārtotas darbinieku mācības, kā arī praktisku incidenta simulāciju, tai skaitā arī par krīzes komunikācijas plāna iedarbināšanu un sabiedrības informēšanu ēterā caur tam paredzēto programmatūru.

Kā iepriekš ziņots, 5. janvārī plkst. 13.31 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Latvijas Radio ēku Doma laukumā 8, Rīgā, kur bija izveidojies sadūmojums. Pārmeklējot ēku, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkas otrā stāva sienā gruzdēja sienas pakojums 8 kvadrātmetru platībā. No ēkas evakuējās ~100 cilvēki. Lai pārliecinātos, ka gruzdēšana ir apturēta, tika demontēta starpsiena un pārsegumi pārbaudīti ar termokameru. Plkst. 15.39 sadūmojums tika lokalizēts, un VUGD deva atļauju daļai darbinieku pakāpeniski atgriezties darba vietās. No plkst. 15.15 ēterā skanēja paziņojumi par notikušo incidentu, savukārt plkst. 16.00 Latvijas Radio programmas atgriezās ierastajā raidīšanas režīmā.

 

Papildu informācijai:

 

Liene Pālēna

Latvijas Radio 

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv