Svētdiena, 2024. gada 28. aprīlis

Vārda diena: Terēze, Gundega

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio izdod erudīcijas galda spēli “Lieliskais piecinieks”

Vai zini, kura ir lielākā pils Baltijā? Varbūt esi dzirdējis par pirmo sievieti Saeimā? Kurā grāmatā Rīga pieminēta pirmo reizi? Šos un daudzus citus interesantus un asprātīgus jautājumus var atrast Latvijas Radio izdotajā galda spēlē “Lieliskais piecinieks”.

Par godu pirmajai izklaidējošai radiospēlei Latvijā – Latvijas Radio 1 raidījuma “Lieliskais piecinieks” – 30. dzimšanas dienai radīta erudīcijas galda spēles versija jauniešiem un pieaugušajiem.

 

“”Lieliskais piecinieks” galda spēli noteikti raksturo teiciens – “tu pat nezināji, ka tu to nezināji”. Lielākais izaicinājums, radot spēli, bija neatkārtoties, lai gala rezultātā būtu 500 dažādi jautājumi par dažādām tēmām ar dažādiem atbilžu variantiem. “Lieliskais piecinieks” galda spēle dod iespēju atsvaidzināt jau esošās zināšanas par Latviju un arī uzzināt ko jaunu,” norāda raidījuma “Lieliskais piecinieks” ilggadējais vadītājs un spēles jautājumu sastādītājs Ivo Krumholcs. Atbildot uz jautājumu, kādēļ galda spēlē iekļauti tikai jautājumi par Latviju, Ivo norāda, ka laikā, kad zinām daudz par citu zemju supervaroņiem, slavenībām un kultūru, ir svarīgi atsvaidzināt arī savas zināšanas un apgūt ko jaunu par sevi.

 

Spēle sastāv no 100 jautājumu kārtīm, kurās iekļauti 500 dažādi jautājumi. Tāpat spēles kastītē var atrast 12 iespēju kārtis, kas spēles gaitu padarīs vēl aizraujošāku. Galda spēli “Lieliskais piecinieks” izdod Latvijas Radio, grafisko dizainu veidojusi Beāte Bērziņa. Erudīcijas spēli “Lieliskais piecinieks” var iegādāties Latvijas Radio suvenīru veikalā: https://suveniri.latvijasradio.lv

 

Par radiospēli “Lieliskais piecinieks”

“Lieliskais piecinieks” ir pirmā izklaidējošā radiospēle Latvijā. To 1992. gada decembrī, par pamatu ņemot BBC raidījuma “Brain of Britain” principus un pielāgojot tos reģionālajiem apstākļiem, izveidoja divi LU Vēstures un filozofijas fakultātes absolventi Ainars Latkovskis un Ivo Krumholcs. Viens no galvenajiem raidījuma mērķiem – ar viktorīnas palīdzību noskaidrot erudītāko Latvijas iedzīvotāju. 1994. gadā par vienīgo “Lieliskā piecinieka” veidotāju un vadītāju kļuva Ivo Krumholcs, kurš aizvien vada radioraidījumu. Raidījums Latvijas Radio 1 ēterā skan katru svētdienu plkst. 14.05.