Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Vārda diena: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Precēti, šķīrušies, divatā vai trijatā – eksperimentālā Latvijas Radio oriģinālpodkāstā dod vārdu dažādām Latvijas ģimenēm

Informācija medijiem

12.09.2023.

Precēti, šķīrušies, divatā vai trijatā – eksperimentālā Latvijas Radio oriģinālpodkāstā dod vārdu  dažādām Latvijas ģimenēm

No šodienas podkāstu straumēšanas vietnēs un Latvijas Radio mobilajā lietotnē pieejams Latvijas Radio oriģinālpodkāsts „Normāla ģimene”. Eksperimentālā formātā veidotais 9 epizožu raidieraksts vēstīs par dažādu ģimeņu attiecībām. 9 pāri bez intervētāja iejaukšanās un klātbūtnes savā virtuvē sarunāsies par savām attiecībām un dzīvi ar bērniem, ļaujot klausītājiem pastarpināti piedalīties privātā sarunā. No šodienas klausītājiem pieejamas podkāsta pirmās trīs epizodes.

Kā norāda podkāsta veidotāji, raidieraksta mērķis ir veicināt izpratni par veselīgu, atklātu un cieņpilnu komunikāciju ģimenē, parādot reālus dažādu ģimeņu iekšējo procesu un konfliktu risināšanas piemērus. Tieši tādēļ podkāstā piedalīsies dažāda vecuma un nodarbošanās precēti, neprecēti, šķīrušies pretējā un viena dzimuma pāri, kuri kopīgi audzina savus bioloģiskos vai otra partnera bērnus no iepriekšējām attiecībām. Katrā no 9 podkāsta epizodēm būs iespējams iepazīt vienu pāri. Viņi runā par iepazīšanos, mīlestību un kopdzīvi, kļūšanu par vecākiem un bērnkopību, savām bailēm, strīdiem, attiecību krīzēm un šķiršanos.

Podkāsta „Normāla ģimene” idejas autores un vadītājas ir Marta Herca un Agra Lieģe-Doležko, kuras raidierakstā dalīsies arī savā personīgajā pieredzē. Marta Herca ikdienā ir pasniedzēja Rīgas Stradiņa universitātē un veido stāstniecības podkāstu „Muša”. Agra Lieģe-Doležko ir žurnāliste un publiciste, kura pēta un raksta par tēmām, kas saistītas ar mātišķības pieredzi, dzimumu līdztiesību, seksuālo vardarbību un sieviešu reproduktīvajām tiesībām.

„Mēs nolēmām veidot podkāstu „Normāla ģimene”, lai izkustinātu sabiedrībā un arī mūsu pašu galvās esošos normālības priekšstatus par to, kas ir ģimene, kā tā var veidoties, kādas svārstības ienes bērni un arī par to, kā ģimenes izjūk. Tā vietā, lai lūkotos uz reti sastopamu “ideālu”, gribējām paskatīties uz realitāti, turklāt caur ļoti eksperimentālām lēcām. Pāri, kuru sarunas klausīsimies, tiešām sarunājas viens ar otru, nevis tiek intervēti. Pirmajās trīs sērijās, mūsuprāt, precīzi iezīmējas Latvijas krāšņo ģimeņu daudzveidība. Pāri iedziļinās gan laimīgu satikšanos, gan strīdu, gan šķiršanās tematikā, atklāti runā par grūtniecības un dzemdību pieredzi un vaļsirdīgi analizē un apšauba savas atšķirīgās pieejas bērnu audzināšanā,” norāda podkāsta „Normāla ģimene” veidotāja Marta Herca.

„Mūsu mērķis bija panākt, lai starp dalībniekiem veidojas maksimāli atklāta saruna, kurā neviens necenstos sevi prezentēt „nopulētā”, īpaši pozitīvā veidā. Esam uzmeklējušas cilvēkus, kuri bija radījuši mūsos iespaidu, ka ir gatavi par sevi nedaudz pasmieties un nebaidītos no kāda nejauša ķīviņa vai pārpratuma palaišanas ēterā. Meklējumu process bija aizraujošs, un mēs zinājām, ka podkāsta eksperimentālā komponente ar mums būs līdz pašam galam. Mēs nezinājām, kā viņi runās divatā, kad neviena cita nebūs klāt. Tā kā var teikt, ka mēs izveidojām podkāstu, kura rezultāts ir pārsteigums ne tikai klausītājiem, bet arī mums pašām un kaut kādā ziņā droši vien arī pašiem dalībniekiem,” stāsta podkāsta „Normāla ģimene” veidotāja Agra Lieģe-Doležko.

Raidieraksta „Normāla ģimene” producente ir Ieva Zariņa, redaktore Justīne Savitska, foto un video nodrošina Daniels Joffe, vizuālā identitāte – Beāte Bērziņa, skaņu operatore – Nora Micpapa, skaņu režisors – Ivo Tauriņš. Podkāstu „Normāla ģimene” iespējams klausīties lielākajās podkāstu straumēšanas vietnēs, kā arī Latvijas Radio mājaslapā un mobilajā lietotnē: https://ej.uz/LR_NormalaGimene

Par Latvijas Radio podkāstiem

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 170 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai videi: pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā “Dokumentārijs”, podkāsts par karu Ukrainā “Drošinātājs”, “Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu”, sarunas ar veiksmīgiem cilvēkiem “Veiksme neveiksmē”, retrospektīvs atskats par ierakstu Latvijas basketbola vēsturē “Sudraba zēni”, sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu mazākumtautību valodās, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu audio satura straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio veidotos podkāstus var klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē, kas caur Google Play un App Store pieejama ikvienam viedtālruņa lietotājam.

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio 

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv