Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Labdarības maratonā “Dod pieci!” jau saziedoti 230 838 eiro

 

Turpinās sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” trešā diennakts, un zināms, ka līdz 18. decembra vakara plkst. 18.00 jau saziedoti 230 838 eiro Ukrainas bēgļu ģimeņu bērnu atbalstam. Līdz šim brīdim “Dod pieci!” partneris maratona norisē Ziedot.lv saņēmis jau 186 palīdzības pieteikumus. Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti ukraiņu bērnu pamatvajadzībām – izglītībai, veselības pakalpojumiem un sociālajam atbalstam.

 

Pēdējā diennakts labdarības maratonā “Dod pieci!” bijusi notikumiem bagāta. 17. decembra vakarā Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, notika īpašs “Dod pieci!” labdarības koncerts, kurā piedalījās grupa “Carnival Youth”, reperis ansis, “Tautumeitas”, apvienība “Latgalīšu reps”, grupa “Citi Zēni”, ukraiņu mūziķe Darja Leleko, “Shakima Trio” – ukraiņu mūziķe Shakima Garunts, Jānis Ruņģis un Ainārs Majors, kā arī, pieslēdzoties no Stikla studijas Rīgā – “Prāta Vētra”. Koncertu klātinē apmeklēja “Dod pieci!” ziedotāji un ukraiņu ģimenes no Latgales reģiona, bet tiešraidē to varēja skatīties LTV1 un Latvijas Radio 5 – Pieci.lv. Paldies visiem mūziķiem par dalību un apmeklētājiem par fantastisko atmosfēru! Un paldies Latgales vēstniecībai GORS par viesmīlību!

 

Katru dienu “Dod pieci!” stikla studiju Vecrīgā apmeklē dažādi viesi, tai skaitā ukraiņu ģimenes, kas dalās savā pieredzē: kā ir bēgt no kara, doties bēgļu gaitās un uzsākt dzīvi citā valstī. Tāpat ik dienu tiek uzklausīti arī paši ziedotāji un tie, kas jau līdz šim snieguši palīdzīgu roku ukraiņiem. 

Sociālās iniciatīvas centra “Common Ground” izveidotāja Inese Dābola dalījās pieredzē par centra izveidi un iespējām, ko var izmantot arī ukraiņu ģimenes. Viņa pastāstīja arī vairākus skaudrus stāstus. “Ir bērni, kuri tiešām baidās no trokšņiem un slēpjas zem galda, un ir bērni, kuri baidās no svešiem cilvēkiem. Viens bērns mums atnāca un teica, ka viņa tētis visus izglābs, un viss būs labi. Taču viņa mamma nespēj pateikt savam bērnam, ka viņa tēta vairs nav.

Savukārt režisors Intars Rešetins sarunā ar “Dod pieci!” dīdžejiem pastāstīja, ka viņa ģimene savās mājās uzņēmusi bēgļu ģimeni no Ukrainas – vecmammu ar mazbērniem. “Manuprāt, tas ir pašsaprotami – ja tev ir vieta un tu vari izmitināt ģimeni, tad to vajag darīt. Mēs ar sievu aprunājāmies un nolēmām uzņemt ukraiņu ģimeni. Izmitinājām viņus divus mēnešus. Pašlaik viņiem  ir savs miteklis. Viņi ar cerībām grib braukt atpakaļ uz savu Harkivu. Paldies Dievam, ka viņu māja nav izpostīta. Savukārt, mums Latvijā vajadzētu padomāt par uguņošanas aizvietošanu gadumijā ar ko citu,” norādīja Intars Rešetins, daloties piemērā, kad vienam no bērniem, kas palika pie Rešetinu ģimenes, plīstošas krūzītes troksnis izraisīja panikas lēkmi. Rešetins uzskata, ka salūta radītais troksnis var radīt nevajadzīgu paniku ukraiņu bēgļos.

Pēdējās diennakts laikā “Dod pieci!” uzstājušies daudzi sabiedrībā iemīļoti mūziķi – “Prāta Vētra”, “Mazais princis”, Rūdolfs Rācenājs, Aminata, “Sudden Lights”, Rolands Če, “Very Cool People” un daudzi citi.

 

Skrienošais DJ Grēviņš noskrien jau trešo 42 km maratonu

 

Stikla studijas dīdžeji regulāri sazinās arī ar skrienošo dīdžeju Tomu Grēviņu, kurš labdarības maratona “Dod pieci!” trešajā dienā noskrējis savu jau trešo maratonu. Šodien viņš 42 km distanci veica Daugavpilī, par ko paldies jāsaka uzņēmuma “Circle K” ziedojumam 40 000 eiro apmērā. „Jau trešo gadu esam kopā ar “Dod pieci!”. Šī gada jaunums ir iespēja ziedot jebkuru summu “Circle K” stacijās, un mēs no savas puses ziedosim tādu pašu summu. Pirms diviem gadiem “Circle K Latvija” uzvarēja darbinieku sacensībās starp “Circle K” deviņām valstīm, un arī šogad mums tas izdevās! Tāpēc varējām plānotajam 10 tūkstošu eiro ziedojumam pievienot vēl 30 tūkstošus eiro,” pastāstīja “Circle K” mārketinga vadītāja Kristīne Lazdiņa.

 

Tomam vēl priekšā četri maratoni – divi no tiem Rīgā, pa vienam Talsos un Jelgavā

 

Ultra riteņbraucējs Arvis Sprude ir ceļā uz pasaules rekordu par garāko nobraukto distanci uz velo trenažiera. Labdarības maratona laikā viņa mērķis ir nobraukt vismaz 3200 km. Līdz šīs dienas plkst. 18.00 Arvis jau pieveicis 1300 km. Arvja centienus pārspēt pasaules rekordu atbalsta apdrošināšanas uzņēmums If Apdrošināšana, kas par katriem Arvja nobrauktiem 100 kilometriem ziedos 500 eiro labdarības maratona “Dod pieci!” šī gada mērķim – ukraiņu bēgļu bērnu atbalstam.

 

Kā ziedot “Dod pieci!”:

 

  • Ziedojumus, sākot no 5 eiro, apmaiņā pret savu mīļāko dziesmu var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv
  • No 16. līdz 22. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus iespējams veikt arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā.
  • Ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Šogad „Circle K” apsolījis dubultot tos ziedojumus, kas saņemti viņu degvielas uzpildes stacijās. Tāpat no 16. līdz 21. decembrim “Circle K” ziedos vienu centu no katra privātpersonām pārdotā degvielas litra.
  • “Dod pieci!” ietvaros notiek labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi, ko nekur citur nevar iegādāties. Vairāk par izsolēm šeit: https://izsole.dodpieci.lv/

 

Sabiedriskie mediji solidarizējas ar ukraiņu tautu

 

No 16. līdz 22. decembrim Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 158 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 – Pieci.lv DJ – ētera personības – Linda Samsonova un Marta Grigale, kā arī lai viesdīdžejs – mūziķis Edgars Vilcāns, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. “Dod pieci!” maratona tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos – Latvijas Radio, Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī projekta mājaslapā dodpieci.lv un “Dod pieci!” sociālo tīklu kontos.

Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, kas Krievijas karadarbības dēļ bija spiesta doties bēgļu gaitās, “Dod pieci!” šogad aicina sabiedrību atbalstīt Latvijā nonākušos ukraiņu bērnus. Latvijā šobrīd atrodas aptuveni 35 tūkstoši ukraiņu bēgļu. Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm aptuveni 31% no visiem ukraiņu bēgļiem Latvijā ir bērni.

Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur projekta partneri – labdarības organizāciju Ziedot.lv nonāks Ārkārtas palīdzības fondā, lai sniegtu tiešu palīdzību ukraiņu bēgļu bērnu pamatvajadzību nodrošināšanai Latvijā – skolas piederumu un datoru iegādei, veselības uzlabošanai un psiholoģiskajam atbalstam, ziemas apaviem, apģērbam un citām akūtām lietām. Kā ik gadu, arī šogad labdarības maratonā saziedotie līdzekļi 100% apmērā tiks veltīti ziedojuma mērķim.

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneris ir labdarības organizācija Ziedot.lv. Labdarības maratona norises partneri ir “Luminor banka” un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra “Havas Creative”. “Dod pieci!” palīdz vairāki desmiti uzņēmumu: “Visual Media”, “Dscreens”, digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, “Sign Box”, “Mārupes logi”, veikalu tīkls “AlanDeko”, mēbeļu ražotājs ISKU, lielformāta drukas ražotājs “Magnum NT”, mūzikas preču veikals “Tava skaņa”, gaismu un skatuvju kompānija NA, eglupiegade.lv, perkamkopa.lv, tekstila nomas serviss “Lindsrtom Latvija”, “Toi Toi”, “Wooling”, “Centrālā Laboratorija”, apsardzes uzņēmums “Mega sargs”, inkasācijas uzņēmums “Brinks”, kafejnīca “Spināti un sviests”, “Gemoss”, “Wolt Latvija”, “Skrivanek Baltic”, viesnīca “Gutenbergs”, “Viesnīca Jelgava”, “Kolonna Hotel Rēzekne”, “Norde Auto”, “AirBaltic”.

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

Doma laukums 8, Rīga, LV-1505

www.latvijasradio.lv