Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

„Dod pieci!” līdz trešās dienas vakaram saziedoti 76 087 eiro

Aizvadīta sabiedrisko mediju labdarības maratona „Dod pieci!” otrā diennakts, un zināms, ka līdz 19. decembra plkst. 18:00 saziedoti 76 087 eiro. Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti līdzcilvēku atbalstam ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem.

 „Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojas sabiedrībā zināmi cilvēki, populāri mūziķi un eksperti, daloties pieredzē par risinājumiem vides pieejamības uzlabošanā un cilvēcīgākas sabiedrības veidošanā. Pēdējās diennakts laikā „Dod pieci!” uzstājušies daudzi sabiedrībā iemīļoti mūziķi – grupa „Astro`n`out”, dziedātāja Samanta Tīna, dziesminieks Kārlis Kazāks, grupas „Musiqq”, „Kautkaili” un daudzi citi.

 „Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojas šī gada labdarības maratona tēmas vēstnese, Latvijas Radio Ziņu dienesta žurnāliste Justīne Savitska, kura šodien runāja par cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Justīne norādīja, ka, lai gan valsts apmaksā dzirdes aparātu gan bērniem, gan pieaugušajiem, tomēr tā uzturēšanu, kas ir ļoti dārgi, valsts neapmaksā. Viņa arī norādīja, ka dzirde var pasliktināties jebkurā vecumā, un tas var notikt ļoti dažādi, tādēļ ir nepieciešams par to vairāk domāt un runāt.

Runājot par cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, Baltijas Sociālo zinātņu institūta socioloģe Evija Kļave dalījās pētījuma „Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām ieviešanas izvērtējums” rezultātos un norādīja, ka viena no sabiedrības grupām, no kurām cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem gūst vislielāko atbalstu, ir kaimiņi. „Kaimiņi pazīst viens otru. Savukārt, jo tālāks ir ikdienas kontakts ar apkārtējiem, jo attieksme pret cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem ir vairāk distancēta.”

Katru dienu labdarības maratonā „Dod pieci!” ar saviem personīgās pieredzes stāstiem dalās arī cilvēki, kuri paši ikdienā sadzīvo ar funkcionāliem traucējumiem, un ziedotāji.

Ziedotāja Laila šodien dalījās aizkustinošā pieredzes stāstā. Lai gan Laila ar dzirdes problēmām saskaras jau 20 gadus, tomēr dzirdes aparāts viņai ir vien pēdējos trīs gadus. „Mans dēls mācījās Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā, un katru gadu skola rīkoja adventes koncertus Pēterbaznīcā. Pirmo koncertu „ar ausīm” klausījos ar asarām acīs. Dzirdīgs cilvēks pat nevar iedomāties, kā ir redzēt savu bērnu uz skatuves, bet nedzirdēt... Tās emocijas, kas mani pārņēma, kad beidzot dzirdēju savu bērnu spēlējam, nav vārdos aprakstāmas.”

 

Skrienošais DJ Grēviņš pieveicis jau trešo 42 km maratonu

Stikla studijas dīdžeji regulāri sazinājās arī ar skrienošo dīdžeju Tomu Grēviņu, kurš “Dod pieci!” ietvaros šodien noskrēja jau savu trešo maratonu trīs dienu laikā – Rīgā, Ventspilī un šodien arī Liepājā, pateicoties Izraēlas vēstniecības Latvijā 10 000 eiro ziedojumam. Kā pēc 42 km finiša Liepājā atzina pats Toms, tad maratons Liepājā bija arī sava veida vēstures stunda Izraēlas un Liepājas attiecībās. Tieši tādēļ Toms savā maršrutā bija iekļāvis ebrejiem nozīmīgas vietas Liepājā. Kā sarunā ar Grēviņu norādīja Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporti-Palgi, tad jūdaismā ir ļoti spēcīgs princips, ko ebreju valodā sauc par tikkun olam, un tas nozīmē „labot pasauli”. „Tas var izklausīties ļoti lieli, bet patiesībā tas nozīmē, ka, ja mēs visi darām kaut ko mazu, kaut ko tādu, kas ir mūsu spēju robežās, lai palīdzētu citiem, mēs salabojam pasauli,” norāda Izraēlas vēstniece Latvijā. Viņai piekrīt arī Toms Grēviņš, norādot, ka, skrienot 42 km garo maratonu šodien, domājis par to, kā katrs no mums var kļūt labāks cilvēks. „Es aizvien ticu, ka mēs varam dzīvot sabiedrībā, kur priekšplānā ir cilvēks,” tā Grēviņš.

Vēl gaidāmi divi skrējieni – 21. decembrī Cēsīs un maratona noslēguma dienā atkal Rīgā. „Līdz “Dod pieci!” atklāšanai, šīs piektdienas rītam, es visas savas dzīves laikā biju noskrējis divus pilnus maratonus. Ir svētdienas vakars, un esmu noskrējis jau piecus. Un tas vēl nav viss – tiekamies parīt Cēsīs un “Dod pieci!” noslēguma dienā Rīgā.”

 

“Dod pieci!” ziedošanas iespējas

Ikviens var ziedot līdzekļus “Dod pieci!” apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. Labdarības maratona laikā Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no 5 eiro, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.

Skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus var veikt arī labdarības maratona ”Dod pieci!” stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Ziedojot klātienē, maratona organizatori lūdz ievērot drošības ierobežojumus un 2 metru distanci.

Tāpat skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā.

Sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” ietvaros noris arī labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi. Sekot līdzi aktuālajām labdarības izsolēm var www.izsole.dodpieci.lv    

Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistās invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

No 17. līdz 23. decembrim Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 154 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji – Magnuss Eriņš, Linda Samsonova un Elīna Baltskara, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētas dziesmas.

“Dod pieci!” tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos un mājaslapā dodpieci.lv.

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. Labdarības maratona norises partneri ir Luminor banka un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

Labdarības maratona „Dod pieci!” projekta lapas www.dodpieci.lv izveidi nodrošina digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, informatīvi atbalsta “Visual Media”, “Clear Channel” un “Dscreens”. Stikla studijas baneru druku nodrošina digitālās drukas uzņēmums Magnum NT. Ziedot.lv labdarības izsoļu partneris ir “Pērkam Kopā”. Par studijas gaismu uzbūvi un aprīkojumu, tostarp vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, rūpējas kompānija NA. Epidemioloģisko prasību nodrošināšanai Centrālā Laboratorija nodrošina stikla studijas dīdžeju testēšanu un Covid-19 antigēnu testus visiem labdarības maratona „Dod pieci!” darbiniekiem un stikla studijas viesiem. Dažāda veida atbalstu snieguši vēl vairāk nekā 20 uzņēmumu. 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv