Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Podkāsta “Dokumentārijs” jaunākais stāsts par seksuālu izmantošanu ārsta kabinetā

No 9. decembra populārākajās satura straumēšanas platformās pieejamas dokumentālās žurnālistikas podkāsta „Dokumentārijs” jaunākais stāsts “Vajadzēs noģērbties”. Četrās epizodēs podkāsta veidotāja, žurnāliste Justīne Savitska izstāsta skaudru stāstu, kas noticis tepat Latvijā – par vairākām sievietēm, kuras apgalvo, ka piedzīvojušas seksuālu vardarbību kāda ārsta kabinetā. Lai gan tika ierosināts kriminālprocess, tomēr pēc četrus gadus ilgas izmeklēšanas lieta izbeigta, un ārsts turpina praktizēt. 

Stāsts tapis kopā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru Re:Baltica. Raidierakstu veido Latvijas Radio.

“Pirms pāris gadiem pie Re:Baltica vērsās kāda sieviete ar savu stāstu par to, kā viņa ir piedzīvojusi seksuālu vardarbību vizītes laikā pie ārsta. Viņai bija zināmas vēl vairākas sievietes, kuras stāsta, ka piedzīvojušas ko līdzīgu pie tā paša speciālista. Sešas dažādas sievietes dažādos laika posmos bija apmeklējušas sertificētu un joprojām līdz šim brīdim praktizējošu ārstu. Daļa no viņām bija vērsušās gan Valsts policijā, gan Veselības inspekcijā un Latvijas Ārstu biedrībā, apsūdzot šo ārstu seksuāla rakstura vardabībā, norādot, ka ārsts, būdams imunologs, veica ginekoloģiska rakstura manipulācijas un daļā gadījumu arī tādas manipulācijas, ko neveic pat ginekologa kabinetā,” stāsta žurnāliste Justīne Savitska. Lai gan tika ierosināts kriminālprocess, pēc četriem gadiem lieta tika izbeigta, un ārsts ikdienā turpina darbu ar pacientiem. “Podkāsta “Dokumentārijs” epizodēs tiek izstāstīts ne vien vairāku sieviešu stāsts par piedzīvoto, bet arī meklēta atbilde uz jautājumu, kas patiesībā notika un kādēļ konkrētais ārsts joprojām praktizē,” tā Justīne Savitska, atklājot, ka gala rezultātā ir guvusi tikai daļēju atbildi uz šo jautājumu, esot pārsteigta par atsevišķu instanču nevēlēšanos atbildēt uz konkrētiem jautājumiem.

Justīne stāstu veidojusi kopā ar producenti Anitu Braunu, skaņu režisoru Ivo Tauriņu un sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica redaktori Sanitu Jembergu, kas par šo tematu veidojusi rakstu žurnālam “IR”. “Cietušās bija vīlušās jau policijā un prokuratūrā, nedrīkstējām kā žurnālisti viņas pievilt vēlreiz. Taču pašas bijām pārslogotas un baidījos, ka nepacelsim. Tāpēc lūdzu palīdzību Justīnei, kuras darba dziļums mani pārliecina. Turklāt radio bija piemērotākais partneris – viņas bija gatavas runāt ar savu balsi, bet neatklājot seju,” saka Sanita Jemberga. “Stāsts bija arī jāizstāsta, jo ārsts turpina praktizēt un neviens nezina, vai cietušo patiesībā nav bijis vairāk.”

Podkāsts “Dokumentārijs” attīsta kvalitatīvu dokumentālās žurnālistikas audio žanru Latvijā. Raidierakstu mērķis ir ne tikai iepazīstināt klausītājus ar dažādiem autentiskiem, atklātiem un spilgtiem stāstiem, bet arī attīstīt dokumentālās žurnālistikas žanru Latvijas Radio. „True crime jeb patiesie kriminālstāsti ir viens no populārākajiem podkāstu žanriem pasaulē, bet līdz šim Latvijā praktiski neeksistējošs. Mēs vēlējāmies to mainīt, klausītājiem piedāvājot stāstu, kas neatstās vienaldzīgos, ” tā Justīne Savitska.

Justīnes Savitskas veidotais stāsts pieejams arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kur ir izlasāms arī precīzs epizožu transkripts, tādējādi padarot podkāstu pieejamāku cilvēkiem, kuri nevar klausīties audio, bet ir ieinteresēti podkāsta saturā.

Podkāsta „Dokumentārijs” veidotāji atklāj, ka arī turpmākajos stāstos tiks atklāti spilgti temati. Pirmajā “Dokumentārijs” ciklā „Miers ar tevi!” četru epizožu ietvaros tika stāstīts par homoseksuālu cilvēku attiecībām ar baznīcu, gūstot plašu atsaucību. Podkāsts „Dokumentārijs” pieejams Latvijas Radio mājaslapā - https://ej.uz/Dokumentarijs, LSM.lv un podkāstu straumēšanas platformās.

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 100 dažādu raidījumu, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: sarunas jauniešiem par dzīves jēgu Kā ir būt, mentālajai veselībai veltītais podkāsts Vai tas ir normāli?, podkāsts par podkāstiem Latvijā Raidnīca, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mūziķu pieredzes stāstiem Mūziķis pie mikrofona un latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts Puslopys, kā arī audio stāstu krājums 100 deči Latvijai. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu В гостях у книжки un zinātnei veltīto Природа вещей. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.

 

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv