Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 2 aicina sakopt Latviju un iesūtīt savus „koku stāstus”

Latvijas Radio 2 un Lielās talkas organizatori arī šogad aicina Latvijas iedzīvotājus 19. septembrī pievienoties “World Cleanup Day” jeb „Pasaules talkai”, apvienojoties cīņā ar globālo piesārņojumu un klimata pārmaiņām. Iniciatīvas ietvaros citviet pasaulē šajā dienā vāks atkritumus un sakops apkārtējo vidi, ko Latvijā tradicionāli dara pavasarī. Tāpēc rudenī ikviens aicināts pievienoties koku sēšanas un stādīšanas akcijai “Laimes koki”. Latvijas Radio 2 kā Lielās talkas radio aicina klausītājus iesūtīt savu „koku stāstu” uz e-pastu: koki@lr2.lv.

Vai tas būtu kāds bērnībā stādīts koks vai arī kāds, kas zemē iedēstīts par godu bērna piedzimšanai vai arī mīlestībai, Radio dod iespēju klausītājiem dalīties ar tiem ar visu Latviju. No 14. septembra stāsti būs dzirdami ēterā. Līdztekus tam cilvēki tiek aicināti stādīt „Laimes kokus”, atzīmējot iestādīto koku kartē un vienlaikus ar to arī sniedzot veltījumu Latvijai.

Akcija “Laimes koki” Pasaules talkas laikā tiek rīkota ik gadu ar vairākiem mērķiem. Pirmkārt, veidot bērnos un jauniešos atbildības izjūtu par dabas saglabāšanu – dziļāku izpratni par dabas procesiem, uzņemoties rūpes par kāda konkrēta koka izaudzēšanu. Otrkārt, stiprināt Latvijas kā zaļas, ilgtspējīgas un vides jomā atbildīgas valsts starptautisko tēlu. Treškārt, veicināt aktīvāku sabiedrības iesaisti vides jautājumu risināšanā vietējā un globālā mērogā.

„Latvija joprojām ir viena no zaļākajām zemēm pasaulē, vairāk nekā piecdesmit procentus mūsu teritorijas klāj meži. Tomēr mums katram ir iespēja šo zaļumu tikai veicināt, turklāt arī katram aiz sevis atstājot kādu nākotnes dižkoku – pieminekli mūsu personiskajam stāstam,” saka Latvijas Radio 2 satura galvenais redaktors Kaspars Mauriņš.

Jau vairākus gadus Latvijas Radio 2 ir „Lielās Talkas” oficiālais radio, atbalstot Latvijas iedzīvotāju līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā. Latvijā „Lielā talka” ir notikusi jau vienpadsmit gadus pēc kārtas. „Laimes koku” akcija notiek otro gadu pēc kārtas. Desmit gadu garumā „Lielās Talkas” kustībā iesaistījušies ap pusmiljons dalībnieku.

Talku rezultāti ir vērā ņemami: salīdzinot ar situāciju 2008. gadā, atkritumu daudzums ir samazinājies vairāk nekā par pusi.

„Lielā Talka ir unikāla kustība, jo Latvijā nav neviena cita projekta, kurš būtu tik ilglaicīgs un apvienotu tik lielu cilvēku skaitu. Taču Pasaules talka ir kas vēl vērienīgāks! Mums ir jābūt lepniem, ka tās pamatā ir Baltijas valstu talkošanas tradīcija. Igaunijas NVO koordinēta starptautiska kustība “Let`s Do It World!” 2018. gadā rīkoja pirmo Pasaules talku, kurā piedalījās 18 miljoni cilvēku no 158 pasaules valstīm. Pagājušajā gadā dalība bija vēl plašāka – 179 valstis, 20 miljoni talkotāju. Talka ir lielisks veids, lai cilvēkiem atgādinātu, kā arī caur darbību apzināties savas zemes, savas dabas vērtību, kā arī visas planētas dzīvības nozīmi, un to, ko mēs katrs varam darīt tās labā. Tas ir arī lielisks piemērs bērniem, lai audzinātu viņus ar izpratni par tīras dabas nozīmi mūsu visu nākotnei,” saka „Lielās Talkas” pārstāve Jana Kralliša.

Latvijas Radio 2 ir populārākā radiostacija Latvijā ar 19,7% tirgus daļu un 469 tūkstošiem klausītāju (Kantar TNS 2020. gada ziema-pavasaris, AQH Share, Reach).

Papildu informācijai:
Kaspars Zalāns

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 20037868

E-pasts: kaspars.zalans@latvijasradio.lv