Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Uz ārkārtējās situācijas laiku Latvijas Radio ziņas skanēs arī citās radio stacijās

No sestdienas, 28. marta, Latvijas Radio Ziņu dienesta sagatavotās ziņas pārraidīs divas Latgales reģiona radiostacijas – Divu krastu radio un radio EF-EI. Latviešu un krievu valodā veidotais saturs bez atlīdzības tiks nodrošināts visu ārkārtējās situācijas laiku, lai garantētu sabiedrības iespējas saņemt drošticamu un aktuālu informāciju par valstī un pasaulē notiekošo.

“Pašlaik sabiedrības informētības līmenis un kritiski izsvērta informācija ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem koronavīrusa pandēmijas apturēšanai. Sabiedriskais medijs to apzinās, tāpēc uzskatām par savu pienākumu dalīties ar profesionāli un objektīvi sagatavotu saturu – aktuālajām ziņām. Tiesa, mūsu ziņu izlaidumi nevar pilnvērtīgi aizstāt reģionālo kontekstu, tāpēc no sirds ceru, ka lokālās radiostacijas spēs rast resursus arī vietējo ziņu gatavošanai,” uzsver Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

Latvijas Radio ieskatā – ņemot vērā sabiedrisko mediju finansēšanas modeli, sabiedrība caur valsts budžeta dotāciju jau ir samaksājusi par Radio satura veidošanu. Tāpēc likumsakarīgi, ka maksimāli plašas auditorijas sasniegšanas nolūkā ziņas komercmedijiem tiek nodotas bez atlīdzības. “Šobrīd ikviena pienākums ir darīt visu iespējamo, lai kopīgiem spēkiem apturētu vīrusa izplatību un pakāpeniski atgrieztos ierastajā dzīves ritmā. Mediķu ierocis ir cilvēku ārstēšana, savukārt žurnālistu – intensīva informēšana, skaidrošana un izglītošana. Pārējais ir ikviena paša rokās, lai mainītu paradumus un ievērotu speciālistu rekomendācijas ātrākai krīzes pārvarēšanai,” skaidro U.Klapkalne.

Šobrīd interesi par Latvijas Radio ziņām un informatīvi analītisko saturu izrādījušas vēl vairākas radio stacijas. Nepieciešamības gadījumā Latvijas Radio nodrošinās saturu ikvienam, kas atbildīs Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) noteiktajiem kritērijiem. Saskaņā ar Ministru kabineta lemto, katru gadījumu ar lēmumu apstiprinās NEPLP. Latvijas Radio veidoto saturu citas radiostacijas var pārraidīt tikai lineārajās programmās, pilnā apjomā un bez rediģēšanas tiesībām. Pirms un pēc ziņu izlaidumiem būs dzirdama atsauce uz Latvijas Radio Ziņu dienestu.      

Informācijai:

Divu krastu radio ir reģionālā informatīvi muzikālā programma, kas raida Daugavpils un Daugavpils novada, Jēkabpils un Jēkabpils novada un daļēji arī klātesošo novadu iedzīvotājiem. Programma skan latviešu valodā, apraides atļauja nosaka, ka vismaz 3% no iknedēļas satura jābūt ziņām.
Radio “EF – EI” ir vietējā svešvalodā raidoša radiostacija, kuras informatīvi muzikālā programma dzirdama Rēzeknē, Rēzeknes novadā un daļēji arī pieguļošajos novados. Arī šim komerckanālam vismaz 3% nedēļas satura jābūt ziņām.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas un multimediju daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv