Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Pieci Zemgales kori un folkloras kopas piedalīsies Gadsimta garākās līgodziesmas izdziedāšanā

21. jūnijā, Vasaras saulgriežos, no saullēkta līdz saulrietam tiks izdziedāta Gadsimta garākā līgodziesma. Unikālajā valsts simtgades projektā piedalās vairāk nekā 40 kori un folkloras kopas no Latvijas, Kanādas, ASV, Francijas, Austrijas un Luksemburgas, dziedot skaistākās līgotnes no savas pilsētas vai novada skaistākajām vietām. Līgodziesmas tiešraidē skanēs populārākajā latviešu mūzikas kanālā “Latvijas Radio 2”, kā arī video un foto formātos būs atrodamas interaktīvajā līgodziesmas kartē sabiedrisko mediju portālā lsm.lv. Zemgalē līgodziesma vīsies caur Baldoni, Iecavu, Tērveti, Jelgavu un Jaunpili.

 „Šis projekts ir mūsu kopības apzināšanās, kā arī iespēja visai pasaulei apliecināt, cik spēcīgas ir dziedāšanas un sadziedāšanas tradīcijas Latvijā. Es aicinu cilvēkus visos Latvijas novados pievienoties sev tuvākajai līgošanas vietai un klātienē atbalstīt korus un folkloras kopas, kuras ik dienu kopj mūsu dziedāšanas tradīcijas, kā arī Latvijas Radio 2 tiešraidē kopā ar līgodziesmu apceļot ne tikai visu Latviju, bet arī Ameriku, Kanādu un Eiropas valstis, kur pulcējas mūsu tautieši,” aicina projekta īstenotāja un Latvijas Radio 2 ētera personība Baiba Palkavniece.

Gadsimta garāko līgodziesmu līdz ar saullēktu plkst. 4:29 atklās tautasdziesmu mūzikas grupa “Tautumeitas”. Tiešraides no Zemgales “Latvijas Radio 2” būs dzirdamas lielākoties dienas vidū: plkst. 13:15 pie Baldones Baltās pils muzicēs jauktais koris „Tempus”, plkst. 13:45 ēteru no Iecavas tirgus laukuma pieskandinās folkloras kopa „Tarkšķi”, plkst. 14:15 Jelgavas Uzvaras parkā tiksimies ar jaukto kori „Balti”, bet plkst. 14:45 būsim Tērvetē pie Anna Brigaderes muzeja „Sprīdīši” kopā ar jaukto kori „Tērvete”.  Vakarpusē plkst. 19:15 atgriezīsimies Zemgalē, lai Jaunpils Kartavu kalnā līgotu kopa ar Jaunpils jaukto kori.

Pēc citu Latvijas novadu un pasaules valstu apceļošanas līgodziesma plkst. 22:00 atgriezīsies Rīgā, Doma laukumā, kur notiks plaša Saulrieta sadzenāšanās diriģenta Inta Teterovska vadībā.

Gadsimta garākā līgodziesma vienas dienas laikā nodrošina tiešsaistes pieslēgšanos 40 dažādām Latvijas un pasaules vietām. Projekta īstenošanā iesaistīti ap 25 Latvijas Radio žurnālisti, ētera personības un reģionālie korespondenti. No saullēkta līdz saulrietam tiek nobraukti vairāk nekā 2500 kilometri, lai klātienē ar mūsdienu tehnoloģiju starpniecību pārraidītu muzikālo kolektīvu dziedāšanu. Visas līgotnes un dziedātāju sveicieni būs dzirdami Latvijas Radio 2 ēterā, atrodami portālā lsm.lv, kā arī Latvijas Radio 2 Facebook un Instagram kontā.

Latvijas Radio 2 ir latviešu populārās mūzikas kanāls, kas ik dienas atskaņo tautā mīlētākās dziesmas dzimtajā valodā. Kantar TNS 2018. gada dati liecina, ka Latvijas Radio 2 ir klausītākā radiostacija Latvijā ar 19,3% tirgus daļu, ik nedēļu sasniedzot 517 tūkstošus lielu auditoriju. Projekts „Gadsimta garākā līgodziesma” notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv