Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Sigita Roķe: NEPLP cenšas iznīcināt neatkarīgu mediju

Latvijas Radio valdes locekle Sigita Roķe pauž neizpratni par Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un atsevišķu tās locekļu darbībām, kuru mērķis acīmredzami ir būtiski kavēt sabiedriskā medija darbu un attīstību, kā arī diskreditēt tā darbiniekus publiskajā telpā.

"Pēdējo mēnešu laikā NEPLP ir mērķtiecīgi īstenojis tādas aktivitātes, kas skaidri apliecina, ka to mērķis ir Latvijas Radio darbības dezorganizācija. Administrācijas "mobings" un publiskajā telpā izskanoši apvainojumi paralizē radio darbu. Aicinām atbildīgās amatpersonas pievērst šai situācijai uzmanību un reaģēt, lai novērstu katastrofu laikā, kad jēdziens viltus ziņas un informācijas karš jau ir ikdienā lietoti termini," norāda LR valdes locekle Sigita Roķe.

Valdes locekle uzsver: „Pēdējo mēnešu laikā NEPLP ir nosūtījis vairākus desmitus dažādus informācijas pieprasījumus, bieži ar neadekvāti īsu iesniegšanas termiņu. Tas būtiski apgrūtina LR darbu. Ievērojams darbinieku skaits ir spiesti nodarboties ar dokumentu kopēšanu un noformēšanu. To kopējais apjoms jau ir sasniedzis 3571 lapas, un darbinieki nevar pienācīgi veikt ikdienas darbus, rūpējoties par uzņēmuma stabilu darbību un attīstību. Diemžēl arī padomes kompetence iedziļināties un saprast iesniegto informāciju šādos apstākļos ir apšaubāma. Lai varētu pilnvērtīgi analizēt un kaut ko secināt no iesniegtiem grāmatvedības un citiem dokumentiem, nepieciešams iepazīties arī ar lēmumiem un to pamatojumiem, ko padome nav darījusi un tomēr interpretējusi dokumentu saturu pat publiskajā telpā.”

LR nekad nav atteicies sadarboties ar dažādām pārbaužu institūcijām un vienmēr ņēmis vērā gan Valsts kontroles, gan dažādu auditu ieteiktos uzlabojumus. Latvijas Radio respektē padomes tiesības un pienākumus, bet akcentē, ka normāla sadarbības forma ir dialogs starp sabiedrisko mediju un pārraugu, nevis pārmetumi, apgalvojumi un interpretācijas publiskajā telpā.

S.Roķe turpina: "Kas ir iemesls pastāvīgiem uzbrukumiem Latvijas Radio no padomes puses, viennozīmīgi pateikt nevar. Skaidrs ir tikai tas, ka šobrīd NEPLP rīkojas pilnīgi pretēji sabiedriskā medija attīstības un tā darbinieku interesēm, aiz cēlām frāzēm slēpjot īstos mērķus."

LR uzsver, ka vienmēr ir bijis atvērts sadarbībai ar uzraugošajām iestādēm un vienmēr savā darbā ir ievērojis caurspīdības principus, ir gatavs attīstīties un pilnveidot savu darbību. Arī šobrīd LR vadība nenoliedz, ka radio ir nepieciešami uzlabojumi, jo ļoti strauji mainīgajā mediju vidē Latvijas Radio darbojies ar Eiropas mērogā katastrofāli zemu finansējumu, tomēr lielā mērā ir spējis pielāgoties jaunām tirgus un auditorijas prasībām saglabājot pašu svarīgāko – informācijas daudzveidību, operativitāti, objektivitāti un  klausītāju uzticamību.

 

Foto: Matīss Markovskis