Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Dzejas slams, Veidenbaums un dziesmas

Septembrī svinot Dzejas dienas, Latvijas Radio programmas iepazīstinās klausītājus gan ar mūsdienu dzejas jaunradi, gan ar latviešu klasiku - Eduarda Veidenbauma dzeju.

 

Sestdienas, 9.septembra vakarā no plkst.19:00 līdz plkst.21:00 Latvijas Radio 1 un Pieci.lv rīko „Balto dzejas slamu”. Tajā abu radio kanālu tiešraidēs sacentīsies divpadsmit autori, piedāvājot klausītājiem savus dzejoļus. “Baltais Dzejas slams” vienlaikus ir arī veltījums dzejniekam Eduardam Veidenbaumam, kura dzejoļi ir pazīstami ar savu tiešumu un skarbumu, tāpēc arī dzejas slamā tiks vērtēta ne tikai literārā, bet arī skatuviskā snieguma jauda. Šo pasākumu Latvijas Radio 1 studijā iespējams apmeklēt arī klātienē, piesakoties Facebook lapā http://ejuz.lv/bdzslams.

 

Latvijas Radio 2 dzejas mēneša laikā piedāvās īpašu projektu „Dzejolis, kas radījis dziesmu”, kas ēterā skanēs no 11. līdz 16.septembrim plkst.15:15. Akcentējot dzejas un mūzikas  īpašo simbiozi, raidījumos mēģināsim atklāt, kā tapuši dzejoļi, no kuriem vēlāk iedvesmojušies komponisti un radījuši visu mīlētu un atpazīstamu latviskās identitātes apliecinājumu - dziesmu. Klausītāji varēs uzzināt Annas Rancānes („Nepiesauc, nepasauc”), Māras Zālītes („Tik un tā”), Knuta Skujenieka („Kamēr vēl dreb mana roka”, „Mosties”) un citu latviešu dzejnieku iedvesmas stāstus par dzejoļiem, kas pārtapuši iemīļotās dziesmās.

 

Savukārt atzīmējot Eduarda Veidenbauma 150.gadskārtu, viņa smeldzīgās, mazliet skumjās, vientulīgās, bet cerības pārpilnās dzejas rindas lasīs divdesmit talantīgi un mīlēti aktieri, kas LR2 ēterā būs dzirdamas no 7.līdz 17.septembrim.

 

Arī Latvijas Radio 3  - Klasika no 11. līdz 22.septembrim rītos īsi pirms plkst. 8:00 pārskatīs unikālo Latvijas Radio arhīvu un piedāvās ierakstus, kur savus dzejoļus lasīs latviešu dzejnieki Jānis Rokpelnis, Ojārs Vācietis, Ārija Elksne, Juris Kronbergs, Uldis Bērziņš un citi.

 

Latvijas Radio kanālu aktualitātēm sekojiet līdzi sociālās tīklošanas vietnēs Twitter, Facebook, Instagram - @LatvijasRadio.

 

Publicitātes foto no Eduarda Veidenbauma memoriālajā muzejā “Kalāči” dzejniekam Eduardam Veidenbaumam 150. jubilejā veltītais koncertuzvedums “Pasaulē nav prātīgs nekas...”