Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Jauns pētnieciskais cikls "Sistēmas bērni"

No 18. līdz 21.aprīlim Latvijas Radio 1 plkst.12:30 skanēs raidījuma „Īstenības izteiksme” pētniecības cikls „Sistēmas bērni”, kurā runāsim par vardarbību bērnunamos, amatpersonu vienaldzību un varas izbaudīšanu pār bērniem. Raidījumu ciklā analizēsim iespējamos pārkāpumus Jelgavas pilsētas bērnunamā, kuri dokumentēti jau septiņos iesniegumos.

Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija pēc saņemtajiem iesniegumiem bērnu tiesībsargājošajās iestādēs uzsākusi izmeklēšanu bērnunamā Jelgavā un blakus esošajā skolā, pamatojoties uz aizdomām par audzinātāju nežēlīgu un pazemojošu attieksmi pret bērnunama audzēkņiem. Izmeklēšanas laikā no darba Jelgavas bērnunamā atstādinātas trīs audzinātājas. 90 miljonu vērtais Labklājības ministrijas deinstitucionalizācijas projekts ir ļāvis bērnunamos ielūkoties cilvēkiem no malas, savus novērojumus dokumentējot, kas ir palīdzējis pievērst uzmanību tam, kā strādā un kāda ir pastāvošā sistēma bērnunamos Latvijā.

Četros raidījumos analizēsim aizdomīgo un, iespējams, nepamatoto bērnu nosūtīšanu uz internātiem vai psihoneiroloģiskajām slimnīcām un stāstīsim, ar kādām metodēm tiek audzināti bērni šādā iestādē, kas norāda uz nežēlīgu izturēšanos pret bērniem, kā arī diskutēsim par to, kam ir jāuzņemas atbildība par šādu situāciju un kā to risināt. Šī ierakstu sērija top sadarbībā ar Latvijas Televīzijas Ziņu dienestu un šajās dienās arī vakara ziņu raidījumā „Panorāma” būs redzami sižeti gan par situāciju Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā, gan plašāka analīze par ārpusģimenes aprūpes iestāžu sistēmu Latvijā un to, kādai agresivitātei un vardarbībai bērni tajās tiek pakļauti gan no vienaudžu, gan personāla puses. Visi pētnieciskā cikla „Sistēmas bērni” materiāli būs skatāmi arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv: http://www.lsm.lv/lv/temas/sistemas-berni/, kur jau šobrīd lasāms pirmais raksts par šo tēmu.

Pētījuma ietvaros piedāvāsim arī divas plašākas tēmai veltītas diskusijas. Raidījumā „Ģimenes studija” 20.aprīlī plkst.14:05 runāsim par vienu no populārākajiem soda veidiem bērnu namos -  aizvešanu uz ārstniecības iestādēm un to, cik pamatoti tas notiek, kā arī to, kas būtu darāms, lai šādu praksi izbeigtu. Savukārt raidījumā „Krustpunktā” piektdien, 21.aprīlī, plkst. 13:05 ar nozares pārstāvjiem diskutēsim, kas būtu jādara, lai pārtrauktu vardarbību Latvijas bērnu namos. Ierakstu sērijas saturs būs dzirdams arī krievu valodā Latvijas Radio 4 ēterā.

Latvijas Radio Ziņu dienesta un LTV Ziņu dienesta kopīgi veidotā cikla „Sistēmas bērni” saturu meklējiet sabiedrisko mediju portālā lsm.lv un sociālajos tīklos twitter.com/LRZinas un facebook.com/Lrzinas, twitter.com/ltvpanorama; twitter.com/ltvzinas; facebook.com/ltvzinas; kā arī vietnē www.replay.lv