Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio programma Valsts svētkos

Jau trešdien, 18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas diena tiks atzīmēta ar plašu programmu sešos Latvijas Radio (LR) kanālos, kura Valsts svētkiem būs pakārtota visas dienas garumā. Īpašas pārraides no svētku norises vietām piedāvās gan Latvijas Radio 1, gan Latvijas Radio 2 un Latvijas Radio 3 – „Klasika”.

Latvijas Radio 1 Valsts 97. dzimšanu dienu aizsāks ar tiešo pārraidi plkst. 9.00 no ekumēniskā dievkalpojuma Rīgas Domā. Plkst. 10.30 raidījumā „Zināmais nezināmajā” runāsim par pilsoniskās sabiedrības jēdzienu un tās veidošanos, savukārt plkst. 11.05 raidījums „Kultūras Rondo” būs par Dainu skapi – no zinātniskas kartotēkas līdz kultūras simbolam. Pēc tam plkst. 12 pieslēgsimies Saeimai, kur notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 97. gadadienai veltītā Saeimas svinīgā sēde, bet no plkst. 13.00 tiešraides vadītājs Tālis Eipurs būs 11. novembra krastmalā, lai sekotu līdzi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību militārajai parādei. Raidījumā „Ģimenes studija” plkst. 15.05 runāsim par patriotismu. Plkst.16.05 būs raidījuma „Latvijas stāsti Latvijas simtgadei” varoņu salidojums – tiksimies ar visiem šī gada raidījumu dalībniekiem un ieklausīsimies Raimonda Paula un Zigfrīda Muktupāvela muzikālajā priekšnesumā. Plkst. 17.05 Radioteātra jauniestudējumu piedzīvos Aspazijas luga „Zalkša līgava”, bet no plkst. 19.30 kopā ar Artu Skuju un Tāli Eipuru būsim pie Brīvības pieminekļa, kur astoņos vakarā iedzīvotājus uzrunās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, un plkst. 21.00 visi vienosimies Latvijas Valsts himnas dziedāšanā.

Vienīgajā latviešu mūzikas radiostacijā Latvijā – Latvijas Radio 2 – 18. novembrī izskanēs patriotiska un latviskumu spēcinoša muzikālā programma. Latvijas Radio 2 pirmssvētku dienā 17. novembrī visiem Latvijas iedzīvotājiem ir sarūpējis dāvanu – LR2 iedvesmotā koncertprogramma „Es savai Tēvzemei” tiešraidē no koncertzāles „Rīga” izskanēs otrdien, 17. novembrī, plkst. 19.00. Emocionālajā koncertā svētku noskaņās izskanēs dažādu latviešu komponistu skaistākās dziesmas par Latvijas novadiem, ezeriem, jūru un upēm, par skaistajām pilsētām un mīļo Dzimteni dziedātāju Andra Ērgļa, Anmary, Daiņa Skuteļa, Antras Stafeckas, Normunda Zuša, Viktora Lapčenoka, Oranžo meiteņu Anitas Levšas, Olgas Stupiņas, Intas Gudovskas sniegumā un Jubilejas orķestri Jāņa Strazda vadībā.

18. novembrī Latvijas Radio 3 – „Klasika” programmā „Diena sākusies” plkst. 9.05 izskanēs aktuālā intervija ar vijoļmeistaru Zigurdu Elsbergu, kurš pieredzējis dažādus laikus, apvērsumus un bijis klāt vairākos Latvijas mūzikas dzīves notikumos. Plkst. 17.30 Latvijas Radio 3 – „Klasika” un tiešraides vadītāja Ilga Auguste atradīsies Latvijas Nacionālajā teātrī, kur ar svētku koncertu tiks atzīmēta Latvijas Republikas proklamēšanas 97. gadadiena. Koncertā ar latviešu komponistu darbiem programmā piedalīsies dziedātāja Margarita Vilsone, vijolnieks Georgs Sarkisjans, saksofonists Dāvis Jurka un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Imanta Rešņa vadībā. Koncertu vadīs aktieri Maija Doveika un Jānis Vimba.

Latvijas Radio 5 – Pieci.lv no otrdienas, 17. novembra, nākamās divas nedēļas izskanēs zināmu latviešu mūziķu sveicieni Latvijai dzimšanas dienā. Savukārt 18. novembrī Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā skanēs tikai mūzika latviešu valodā.

Jau vairākus gadus Latvijas dzimšanas dienas svinību kulminācija ir kopīga valsts himnas „Dievs, svētī Latviju!” dziedāšana. 18. novembrī plkst. 21.00 Baumaņu Kārļa sacerētā himna izskanēs visos sešos Latvijas Radio kanālos, lai mūsu valsti svētkos ar dziesmu var sveikt ikviens gan Latvijā, gan citviet pasaulē.

Aicinām sekot līdzi Latvijas Republikas proklamēšanas 97. gadadienai veltītajām pārraidēm un aktuālajai informācijai Latvijas Radio mājaslapā latvijasradio.lv. Par Latvijas Radio programmu jaunumiem iespējams uzzināt arī sociālo tīklu kontos twitter.com/LatvijasRadio, facebook.com/LatvijasRadio un draugiem.lv/latvijasradio.