Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Starptautiskajā koru konkursā „Let the Peoples Sing 2015” pārstāvēs koris „Austrums”

Latvijas Radio 3 – Klasika tiešraidē no Minhenes pārraidīs konkursa „Let the Peoples Sing 2015” finālu, kurā Latviju pārstāvēs Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums”.

Svētdien, 11. oktobrī, plkst. 20.05 Latvijas Radio 3 – Klasika tiešraidē no Bavārijas Radio 1. studijas Minhenē pārraidīs Eiropas Raidorganizāciju apvienības (European Broadcasting Union, EBU) rīkoto koru ierakstu konkursa „Let the Peoples Sing 2015” finālu, kura videotiešraidi būs iespējams vērot „Klasikas” mājas lapā: www.klasika.latvijasradio.lv.

Par galveno balvu – Sudraba rozes kausu – līdzās koriem no Dānijas, Rumānijas, ASV, Bulgārijas,  Anglijas, Vācijas, Austrijas un Zviedrijas sacentīsies arī diriģenta Ārija Šķepasta vadītais Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums”, kas finālā iekļuvis, izturot sīvu konkurenci atlases kārtā – radio ierakstā –, ko vērtēja starptautiska žūrija. Kora „Austrums” iznāciens finālā gaidāms plkst. 22.00. Turēsim īkšķus!

„Klasikas” tiešraidi vadīs Inta Pīrāga, savukārt iespaidus par konkursā valdošo gaisotni klausītājiem telefonintervijā atklās gan diriģents Ārijs Šķepasts, gan Latvijas Radio 3 – Klasika direktore Gunda Vaivode, kura šobrīd, tāpat kā kamerkoris „Austrums”, jau devusies uz Minheni.

Finālā katram korim sava meistarība būs jāpierāda 10 minūšu programmā. Koris „Austrums” konkursa finālam izvēlējies izaicinošo un ritmiski sarežģīto zviedru komponista Svena Dāvida Sandstrēma „Lobet den Herrn”, kā arī latviešu komponistes Selgas Mences populāro miniatūru „Kalējs kala debesīs”.

Jāatgādina, ka jau no pirmdienas „Klasika” klausītājus iepazīstina ar konkursa „Let the Peoples Sing 2015” finālistiem, un tieši šovakar plkst. 20.10 klausītāju uzmanībai līdzās Zviedrijas kora Sofia Vokalensemble sniegumam tiks piedāvāti konkursam iesūtītie Rīgas Latviešu biedrības kamerkora „Austrums” ieraksti.

Konkurss „Let the Peoples Sing” tiek rīkots jau kopš 1961. gada. Potenciālos dalībniekus izraugās EBU raidorganizācijas, un Latvijas Radio 3 – Klasika kā Latvijas pārstāvi šogad izvēlējās kori „Austrums”.

Iepriekš Latviju šajā konkursā pārstāvējuši kori „Balsis”, „Kamēr…”, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Pedagoģijas nodaļas ieviešu koris, Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris un „Sōla”, turklāt svarīgi atgādināt, ka divas reizes Sudraba rozes kauss atceļojis arī uz Latviju: to savulaik ieguvis koris „Balsis” un JVLMA Pedagoģijas nodaļas sieviešu koris. Pēdējos sešus gadus konkursa finālā nebija iekļuvis neviens Latvijas kolektīvs.

Koris „Austrums” dibināts 1987. gadā un jau daudzus gadus ieņem vietu Latvijas labāko jaukto koru vidū. Kopš tā pirmsākumiem kora mākslinieciskais vadītājs ir Ārijs Šķepasts, bet ar kori strādā arī diriģenti Vilhelms Georgs Vācietis un Maksims Ļaščenko. Savā 28 gadu pastāvēšanas vēsturē koris uzkrājis plašu starptautisko pieredzi festivālos un konkursos, ar panākumiem uzstājoties Zviedrijā, Nīderlandē, Šveicē, Ungārijā, Francijā,  Ķīnā un citviet pasaulē.

Aicinām klausīties tiešraidi Latvijas Radio 3 – Klasika radio frekvencēs un internetā http://klasika.latvijasradio.lv/ . Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter http://twitter.com/Klasika_LR3 un Facebook http://www.facebook.com/programma.klasika.

Papildinformācija:

Latvijas Radio 3 – Klasika

interneta portāla redaktore

Ieviņa Ancena

Mob. tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@radio.org.lv