Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1. studijā un "Klasikas" tiešraidē uzstāsies Sinfonietta Rīga pūtēju kvintets

Pirmdien, 12. oktobrī, plkst. 18.00 ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 – Klasika tiešraidē klausītājus iepriecinās Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga pūtēju kvintets, kura skanējumu kuplinās pianiste Herta Hansena un saksofonists Arvīds Kazlausks. Tiešraides koncertu vadīs Orests Silabriedis.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 12. oktobrī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas!

Sinfonietta Rīga pūtēju kvintets kā atsevišķa koncertvienība ar īpaši gatavotām programmām uzstājas jau kopš 2007. gada. Šobrīd tā sastāvā muzicē šī kolektīva pūšaminstrumentu grupu koncertmeistari, kas līdzās darbam orķestrī  meklē radošus izaicinājumus kamermūzikā: flautiste Ilona Meija, obojists Pēteris Endzelis, klarnetists Guntis Kuzma, fagotists Jānis Semjonovs un mežradznieks Artūrs Šults. Aizvadītajos gados apgūts plašs un stilistiski daudzveidīgs repertuārs, ar kuru iepazīstināti klausītāji ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas novados un ārzemēs.

Programmā, kas sarūpēta īpaši Latvijas Radio studijas koncertam, iekļauti gan latviešu komponistu skaņdarbi pūšaminstrumentu kvintetam (Tālivaldis Ķeniņš, Artūrs Grīnups), gan arī divu franču komponistu – Frānsisa Pulenka un Žana Fransē Seksteti, kuros kvintetam pievienosies Latvijas Lielās mūzikas balvas 2013 laureāte, pianiste Herta Hansena. Skanēs arī Jēkaba Nīmaņa jaundarbs – Sekstets flautai, obojai, klarnetei, saksofonam, fagotam, mežragam.

Ar šo koncertu mūziķi vēlas pievērst uzmanību tieši šāda, šodien diemžēl reti sastopama kamersastāva tradīcijām, ko reiz spoži izkopa Radio simfoniskā orķestra (tagadējā LNSO) mūziķi. Tieši no viņu repertuāra programmā ietvertas Artūra Grīnupa „Trīs vīzijas” pūtēju kvintetam. Līdzās tām – Latvijā līdz šim vēl nespēlētās Tālivalža Ķeniņa Variācijas par Šūberta tēmu un Jēkaba Nīmaņa jaundarbs – Sekstets klavierēm un pūšaminstrumentiem, kur kvintetam pievienosies vairāku starptautisko konkursu laureāts, saksofonists Arvīds Kazlausks.

Atkarībā no izvēlētā repertuāra, kvinteta sastāvs koncertos mēdz variēties un pāraug visdažādākajos sastāvos. Kā redzams, 12. oktobra programmā skanējums tiks bagātināts ar pianistes Hertas Hansenas klātbūtni abu franču komponistu sekstetu atskaņojumos un Arvīda Kazlauska saksofona spēli Jēkaba Nīmaņa sekstetā.

Aicinām klausīties koncertu Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā http://klasika.latvijasradio.lv/lv/lr3/. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter http://twitter.com/Klasika_LR3 un Facebook http://www.facebook.com/programma.klasika

Papildinformācija:

Māra Šuba

Koncerta producente

Mob. tālr. 29167732

E-pasts: mara.suba@radio.org.lv

 

Latvijas Radio 3 – „Klasika” interneta

portāla redaktore

Ieviņa Ancena

Mob. tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@radio.org.lv