Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

5. oktobris – Latvijas Radio 3 "Klasika" diena Daugavpilī

Pirmdien, 5. oktobrī, Latvijas Radio 3 – „Klasika” ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko vēl nebijušu akciju: par raidīšanas vietu kļūs nevis Latvijas Radio studiju komplekss Rīgā, Doma laukumā, bet gan Daugavpils.

Idejas sākums meklējams vēl pavasarī, kad Latvijas Radio (LR) uzlaboja apraides tīklu Daugavpilī un tās apkārtnē, palielinot LR1 un LR3 – „Klasika” („Klasika”) programmu pieejamību klausītājiem Latgalē (kopš tā brīža „Klasika” Daugavpilī un tās apkaimē skan FM 88,1 MHz frekvencē). Tieši tobrīd Latvijas Radio 3 – „Klasika” direktorei Gundai Vaivodei arī radās ideja šo notikumu akcentēt ar īpaši rīkotu „Klasikas” dienu Daugavpilī, kas kļūtu arī par vienu no „Klasikas” 20. dzimšanas dienas akcentiem.

5. oktobrī visas dienas garumā pēc ziņu izlaidumiem „Klasikas” ēterā būs iekļauti sižeti, kuros savas pilsētas vizītkarti sniegs Daugavpilī studējušie, strādājošie un mītošie mākslinieki. Savukārt plkst. 18.00 Daugavpils Universitātē sāksies „Klasikas” rosināts koncerts, kas tiešraidē būs klausāms visā Latvijā, bet ar interneta starpniecību – visā pasaulē. Koncertu vadīs Gunda Vaivode un Orests Silabriedis, bet tiešraide un starpbrīža sarunas būs Ilzes Mednes pārziņā.

„Kultūras dzīve Latvijā ir milzīgs resurss, kura akumulēšanā vienmēr atbildīgi iesaistījusies arī „Klasika”. Kultūras norišu atspoguļojums Latvijas novados, akcentējot arī to cilvēku veikumu, kuru ieguldījums reģionu kultūras dzīves organizēšanā ir nenovērtējams, allaž bijis viens no mūsu radiostacijas stūrakmeņiem. Jo ne jau tikai Rīga veido Latvijas kultūras tēlu, ar ko lepojamies visā pasaulē,” uzsver Gunda Vaivode. Viņa atgādina, ka 2014. gadā „Klasika” ieskaņojusi 166 koncertus ne tikai Rīgā, bet arī Rēzeknē, Liepājā, Siguldā, Rundālē, Cēsīs. Savukārt šogad laikposmā no janvāra līdz septembrim jau ierakstīti 116 koncerti, no tiem 35 – ārpus Rīgas.

Tiešraides koncertā, kura programma tapusi ciešā kopsadarbībā ar Daugavpils Universitāti (DU) un Daugavpils Latviešu kultūras centru (DLKC), piedalīsies DLKC koris „Daugava” diriģenta Jevgeņija Ustinskova vadībā, DU Mūzikas un mākslas fakultātes studenti un mācībspēki (asociētā profesore Ilona Bagele (mecosoprāns), docents Gļebs Beļajevs (klavieres), vijoles klases asistents Igors Ozuns (alts), studenti Dainis Skutelis (tenors), Sandis Ulpe (tenors), Jekaterina Zaļuma (klavieres), Ruslans Margevičs (klarnete)), kā arī viesi no Rīgas – Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) solisti Inga Šļubovska-Kancēviča (soprāns), Daugavpilī dzimušais Rihards Mačanovskis (baritons) un LNOB solistu galvenais koncertmeistars Mārtiņš Zilberts (klavieres).

Programmā skanēs gan latgaliešu tautas mūzika un Latgalē dzimušā izcilā latviešu skaņraža Jāņa Ivanova opusi, gan arī Alfrēda Kalniņa, Jāzepa Vītola, Ādolfa Skultes, Bruno Skultes, Artura Maskata, Sergeja Rahmaņinova, Aleksandra Dargomižska, Pētera Čaikovska, Ferenca Lista un Volfganga Amadeja Mocarta mūzika.

Aicinām klausīties „Klasikas” dienu Daugavpilī Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.