Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

"Dzeguzīte" vadītājai Dailai Martinsonei - 75!

Šodien, 2014.gada 22.decembrī mūzikas pedagoģei un Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa „Dzeguzīte” ilggadējai vadītājai, Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiras ieguvējai Dailai Martinsonei aprit 75 gadu jubileja.

Daila Martinsone dzimusi 1939.gada 22.decembrī Limbažu novada Svētciema pagastā. Nākusi no muzikālas ģimenes, Daila 1958.gadā absolvējusi Salacgrīvas vidusskolu, pēc tam mācības turpinājusi Rīgas Pedagoģiskās skolas Mūzikas pedagoģijas nodaļā. No 1960. līdz 1965.gadam studējusi Valsts konservatorijas Izpildītāju fakultātes Kordiriģēšanas nodaļas dziedāšanas skolotājas un koru diriģentes specialitātē.

1965.gadā Daila Martinsone uzsāka darba gaitas tagadējā Latvijas Radio un līdz 1968.gadam strādāja par redaktori Mūzikas redakcijā, savukārt no 1968. līdz 1988.gadam – par muzikālo noformētāju Bērnu raidījumu redakcijā.

Kopš 1973.gada D.Martinsone ir Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa „Dzeguzīte” mākslinieciskā vadītāja, kad no savas māsas Aldas Strazdas pārņem kolektīva vadību. „Dzeguzīte” repertuārā, galvenokārt, ir latviešu komponistu dziesmas gan bērnu izpildījumā, gan iedziedātas kopā ar profesionāliem dziedātājiem: Andri Ērgli, Intaru Busuli, Aiju Kukuli, Ingu Pētersonu, Jāni Paukštello, Rūdolfu Plēpi, Daini Porgantu, Normundu Rutuli, Andri Daņiļenko un daudziem citiem. D.Martinsone profesionāli sadarbojusies ar komponistiem Gunāru Freidenfeldu, Gunāru Rozenbergu, Zigismundu Lorencu, Zigurdu Rezevski, Imantu Pauru, Aivaru Hermani, Ivaru Vīgneru, Ģedertu Ramanu, Arvīdu Žilinski, Edmundu Goldšteinu un jo īpaši cieša sadarbība izveidota ar maestro Raimondu Paulu.

Vairāk nekā divpadsmit dažādas programmas Daila Martinsone izveidojusi sadarbībā ar Raimondu Paulu. Ierakstīti vairāki dziesmu albumi: „Anniņas dziesmas vanniņā”, „Piena ceļš”, „Multipasaule”, „Ziemassvētku sapnis”, „Vasaras sapnis”, „Ziemassvētku balle”, „R. Paula tautas dziesmas”, „Superdzeguzēns”, „Dzeguzīte sapņo” u.c.

Daila Martinsone jeb kā paši dzeguzēni mīļi dēvē – „učenīte” – dziedātprasmi mācījusi dziedātājiem vairākās paaudzēs. Tikai daži no tiem ir mūziķi Kārlis Būmeistars un Valters Frīdenbergs, solists un dziesmu autors Gunārs Kalniņš, operas solists Viesturs Jansons, flautiste Guna Paula, žurnāliste Ilze Jaunalksne, aktieris Mārtiņš Egliens un kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne. Vēl aizvien Latvijas Radiomāju pieskandina pašu mazāko un lielāku dzeguzēnu balsis. Daila kopā ar ansambli piedalījusies daudzos festivālos un koncertējusi gan Latvijā, gan ārvalstīs: Igaunijā, Lietuvā, Dānijā, Somijā, Zviedrijā, Polijā, Grieķijā, Itālijā, Bulgārijā, Ukrainā, ASV, Turcijā, Gruzijā un citviet pasaulē.

Latvijas Radio kolektīvs sveic savu kolēģi skaistajā jubilejā un vēl stipru veselību, daudz spēka un radošu ieceru piepildījumu kopā ar dziedošajiem dzeguzēniem!