Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Izcili aktieri Latvijas Radio 2 ēterā izdzīvo savu mīļāko dzeju

Atzīmējot Dzejas dienas, Latvijas Radio 2 ēterā no 10. - 16. septembrim būs dzirdami Olgas Dreģes, Jāņa Paukštello, Laura Dzelzīša, Ilzes Ķuzules-Skarastiņas un citu Latvijā mīlētu aktieru dzejas lasījumi. Latvijas simtgadē aktieri īpaši godinās to autoru darbus, kuru dzeja ir veidojusi latviešu identitāti caur mīlestības, ģimenes, valodas, darba, dzimtenes un dabas tēmām.

„Dzeja ir viena no mūsu tautas valodas virsotnēm un vērtībām, kas topot par dziesmām, ir mums līdzās un spēcina dažādos vēstures posmos. Latvijas Radio 2 kā vienīgais populārās latviešu mūzikas kanāls, kopj un saglabā šīs vērtības un godina autorus, bez kuriem mums, ejot cauri dažādiem laikiem, šī spēka nebūtu. Svinot Vārda svētkus, kas neapšaubāmi ir Dzejas dienu dziļākā jēga, mūsu ēterā skanēs izcilu, tautā mīlētu aktieru lasīti latviešu dzejnieku darbi. Paldies visiem, kas piedalījās, lai to radītu! Dzejas dienas ir laiks, kad ikdienas skrējienā vajadzētu atrast mirkli un "pieskarties vārdam" – noklausīties pa dzejolim, kuri septembra vidū laiku pa laikam atskanēs ēterā,” stāsta Latvijas Radio 2 direktors Armins Ronis.

Nedēļas garumā sešas reizes dienā Latvijas Radio 2 ēterā skanēs Olgas Dreģes, Jāņa Paukštello, Ulda Anžes, Laura Dzelzīša, Zanes Daudziņas, Ilzes Pukinskas, Regīnas Devītes, Normunda Laizāna, Zanes Dombrovskas, Ditas Lūriņas, Ilzes Vazdikas, Marijas Bērziņas un Ilzes Ķuzules-Skarastiņas lasīti dzejoļi.

Aktieri ir izvēlējušies sev īpaši nozīmīgus autorus, kuru starpā ir Rainis, Imant Ziedonis, Jānis Peters, Ojārs Vācieties, Ārija Elksne, Māra Zālīte un citi Latvijas dzejas dižgari. Mākslinieki ēterā izdzīvos tās dzejas rindas, kuru centrā ir mīlestība, ģimene, valoda, darbs, Latvija un tās daba. Pirms dzejas lasījuma katrs aktieris pastāstīs klausītajiem, kāpēc šis ir tas vēstījums, kuru  gribas nodot tālāk Latvijas simtgadē.

Dzejas dienas Latvija atzīme kopš Raiņa 100. dzimšanas dienas 1965. gadā. Tā iesakņojusies kā viena no spēcīgākajā tradīcijā Latvijas literatūras telpā. Tradicionāli Dzejas dienas tiek atzīmētas septembrī ar plašu pasākumu programmu Rīgā un visa Latvijā.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv