Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1. studijā un "Klasikas" tiešraidē skanēs veltījuma koncerts Gunāram Rozenbergam

Pirmdien, 21. augustā, plkst. 18:00 Latvijas Radio 1.studijā aicinām uz instrumentālās mūzikas programmu "Ar trompeti un nošu lapu. Veltījums Gunāram Rozenbergam 70. dzimšanas dienas atcerē" sadarbībā ar Kuldīgas Kultūras centru un Mirage Jazz Orchestra.

Koncertu tiešraidē pārraidīs Latvijas Radio 3 -  "Klasika", tajā piedalīsies Mirage Jazz Orchestra un trompetists Valerijus Ramoška no Lietuvas. Koncertu vadīs Daiga Mazvērsīte.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv (vietu skaits ierobežots). Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 21. augustā no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners: "Gunārs Rozenbergs... Šķiet, Latvijā nav cilvēka, kurš nebūtu dzirdējis šo vārdu. Skarbs, nepiegludināts, reizēm skandalozs, bet vienmēr tiešs un godīgs. Pirmām kārtām pret mūziku. Viņa vārds daudziem ir sinonīms vārdam "džezs". Latvijas Radio bigbends bez viņa nebūtu tāds, kāds bija – vai vispār būtu? Kurš gan var saskaitīt tos simtus un tūkstošus aranžējumu, kompozīciju, ierakstu, nospēlēto koncertu, ko savā mūžā iespējis Gunārs? Savulaik leģendārais "2R + 2B" kopā ar Raimondu Raubiško, vēl pirms tam – "Zvaigznīte" 1968. gada Tallinas džeza festivālā, ilgie gadi Latvijas Radio bigbenda sastāvā, un aranžējumi, kompozīcijas, ieraksti… Latvijā ilgi vēl nebūs tik talantīga aranžētāja, kāds bija Gunārs. Viņa rakstītais vienkārši skan – un skan pareizi. Varam stāstīt leģendas par to, kā tapa šie aranžējumi – bez klavierēm, galvā un taisnā ceļā notīs. Tā ir vēl vecā skola, no kuras palikušos Latvijas džezmeņus varam uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt."

Katram, kurš kaut nedaudz informēts par Latvijas populāro un džeza mūziku, nav svešs ilggadējā Latvijas Radio un televīzijas vieglās un džeza mūzikas orķestra vadītāja Gunāra Rozenberga vārds. Viņš bija ģeniāls aranžētājs, izcils trompetists, lielisks komponists. Šogad 23. martā Gunāram Rozenbergam būtu apritējusi 70. gadskārta.

Mirage Jazz Orchestra – Gunāra Rozenberga mūža nogales lolojums, viņa darba turpinātājs, kopējs un popularizētājs – iecerējis svinēt Meistara jubileju ar veltījuma koncertu, kurā tiks atskaņotas labākās un pazīstamākās, kā arī dažas pavisam nedzirdētas Gunāra Rozenberga instrumentālās kompozīcijas.

Koncertu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.