Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē no Londonas piedāvās Latvijas Radio kora uzstāšanos pasaulslavenajā festivālā BBC Proms

Uz pasaules lielāko klasiskās mūzikas festivālu BBC Proms jeb "BBC Promenāde" Londonā šovasar pirmo reizi pošas Latvijas Radio koris, lai piedalītos trijās koncertprogrammās, kas veltītas krievu komponistu mūzikai. Pirmās divas programmas 13. augustā plkst. 20.00 un plkst. 23.45 pēc Latvijas laika tiešraidē no Karaliskās Alberta zāles piedāvās Latvijas Radio 3 "Klasika".

Kopā ar Latvijas Radio kori uz Londonu dosies arī LR3 programmu vadītāja Inta Pīrāga – viņas iespaidi un veidotās intervijas no notikuma vietas skanēs tiešraides starpbrīdī.

Viena no festivāla šī gada tēmām saistīta ar Oktobra revolūcijas 100. gadadienu. Satricinot Krieviju un pasauli, tā dziļi iespaidojusi ne tikai sociālo un politisko jomu, bet spēcīgi ietekmējusi arī 20. gadsimta mūziku Krievijā. Pirmās pārmaiņu vēsmas skārušas jau Sergeja Rahmaņinova darbus, kas dāsni pārstāvēti abos 13. augusta koncertos.

Pirmais koncerts "Klasikas" ēterā sāksies plkst. 20:00. Līdzās Latvijas Radio korim, kas ar pareizticīgo baznīcas dziedājumiem ievadīs katru koncerta daļu, piedalīsies arī Ukrainā dzimušais pianists, vairāku starptautisku  konkursu laureāts Aleksandrs Gavriļuks, spēlējot solo Rahmaņinova Trešajā klavierkoncertā, kā arī BBC Skotijas simfoniskais orķestris diriģenta Tomasa Dausgorda vadībā ar Rahmaņinova Otro simfoniju. Gluži tāpat kā Latvijas Radio korim, arī pianistam Aleksandram Gavriļukam šī būs debija  festivālā BBC Proms.

Savukārt nakts koncertā, kas sāksies plkst. 23.45, Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos Sergeja Rahmaņinova grandiozo nakts lūgšanu "Vesperes", kas ilgst vairāk nekā stundu un ko mēdz uzskatīt par vienu no 20. gadsimta sakrālās mūzikas stūrakmeņiem. Pie "Vesperēm" Latvijas Radio koris pēdējos gados atgriežas atkārtoti, un iespējams, ka uzaicinājums atskaņot tās "BBC Promenādes" koncertā sekojis pēc lieliskajām atsauksmēm prestižajā mūzikas žurnālā Gramophone drīz pēc tam, kad koris tās ieskaņoja mūzikas izdevniecības Ondine klajā laistajā albumā.

Latvijas Radio koris piedalīsies arī  Dmitrija Šostakoviča mūzikai veltītajā Pēcpusdienas koncertā, kas notiks 14. augustā Kedagenu zālē kopā ar krievu pianistu Aleksandru Meļņikovu. Tur pamīšus ar klavieru prelūdijām un fūgām op. 87 skanēs  reti atskaņots cikls korim a cappella "Desmit poēmas ar revolucionāro dzejnieku tekstiem".

"BBC Promenādē" Latvijas Radio koris piedalīsies pēc festivāla programmas veidotāju personīga uzaicinājuma. Tas ir apliecinājums kora izcilajai mākslinieciskajai kvalitātei un vienlaikus – Latvijas mūziķu vispāratzītajam statusam pasaulē.

 

Publicitātes foto, autors Jānis Deinats