Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Vārda diena: Mirta, Ziedīte

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Ekskluzīvas Ziemassvētku koncertu tiešraides LR3

Latvijas Radio 3 - "Klasika" kopā ar citām Eiroradio dalībvalstīm gatavojas starptautiski nozīmīgam projektam – Ceturtās Adventes koncertu tiešraidēm, kas apvieno ievērojamu Eiropas klausītāju auditoriju Ziemassvētku gaidīšanas laikā.

Tradicionālajā tiešraižu maratonā, kas šogad risināsies 18. decembrī, Latvija plkst. 17:00 pārraidīs koncertu no Latvijas Radio I studijas. Pirmo reizi starptautiskajā Eiroradio tiešraižu projektā debitēs trio Art-i-Shock – čelliste Guna Šnē, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un pianiste Agnese Egliņa. Tiešraidi vadīs Dagnija Grīnfelde, un šo koncertu translēs BBC, Dānijas, Igaunijas, Spānijas, Bavārijas, Zārbrikenes un Hesenes radio klasiskās mūzikas raidstacijas, bet tuvākajā svētku laikā to pārraidīs Austrijas, Bulgārijas, Čehijas, Grieķijas, Islandes, Īrijas, Lietuvas, Portugāles, kā arī Kanādas un Austrālijas sabiedrisko mediju klasiskās mūzikas programmas.

Šo koncertu ikviens interesents tiek aicināts apmeklēt arī klātienē, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai elektroniski pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv. Vietu skaits ierobežots! Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 18. decembrī plkst. 16.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas.

Trio Art-i-Shock nebaidās uzdrīkstēties – viņu koncertprogrammas ir kontrastiem un muzikāliem eksperimentiem bagātas. Komponists Platons Buravickis par mūziķēm teicis šādus vārdus: "Trio Art-i-Shock ir atradums jebkuram komponistam!"

18. decembra svētku koncertā trio piedāvās vairāku latviešu autoru veikumu – programmā skanēs gan Andra Vecumnieka "Valsis", Jāņa Lūsēna Neti, neti… un Riharda Dubras "Rudens kaislības", gan arī Alfrēda Šnitkes Stille Nacht trio dalībnieču aranžējumā, gan populāras Ziemassvētku melodijas Andreja Puškareva speciāli veidotajos pārlikumos neierastajam trio Art-i-Shock sastāvam.

Pirmais skaņdarbs, kuru 2011. gadā kopā spēlēja Art-i-Shock dāmas, bija Astora Pjacollas mūzika, un Eiroradio Ziemassvētku programmas ietvaros skanēs arī šī tango karaļa opuss "Ziema" no cikla "Gadalaiki Buenosairesā" Andreja Puškareva aranžijā.

18. decembrī "Klasikas" ēterā skanēs vēl četras tiešraides.

Plkst. 16:00 tiešraidē no Prinča reģenta teātra Minhenē – Bavārijas Radio koris un Minhenes Radio orķestris Hovarda Ārmena vadībā. Programmā – Ziemassvētku dziesmas, Dž. Pučīni, Ē. Berlina un citu komponistu skaņdarbi Hovarda Ārmena (Howard Arman, 1954, Anglija) aranžējumos.

Plkst. 18:00 tiešraidē no Apvienotās Metodistu baznīcas Tallinā – Igaunijas Nacionālais vīru koris Mika Uleojas vadībā. Programmā – Toivo Tuleva (Toivo Tulev, 1958) O Oriens korim un pūtēju ansamblim, garīgās tautas dziesmas un Tenu Kervitsa (Tenu Koervits, 1969) dziesmas no "Doloresas dziesmu grāmatas" (pirmatskaņojums).

Plkst. 19:00 tiešraidē no Bulgārijas Radio I studijas Sofijā – Bulgārijas Nacionālā Radio bērnu koris Venēcijas Karamanovas vadībā. Programmā – tradicionālās, bulgāru un Rietumeiropas komponistu Ziemassvētku melodijas.

Plkst. 20:00 tiešraidē no Pardubices pils Bruņinieku zāles (Čehija) uzstāsies ansamblis Barocco sempre giovane. Programmā – P.A. Lokatelli, A. Vivaldi, G. F. Tēlemanis un A. Korelli. Solists – Vilems Veverka (oboja).

Latvijas Radio 3 – „Klasika” tiešraides klausieties arī mājas lapā: klasika.lsm.lv, bet jaunumiem sekojiet līdzi sociālajos tīklos twitter.com/Klasika_LR3 un facebook.com/programma.klasika.